Goe nieuws!

Héél goe nieuws dan nog wel! Vrijdag gingen we naar het COS met Berre voor wat testjes.
De psychologe deed de Bayley-test. Een ontwikkelingstest. Nu, eerlijk toegegeven, stel ik daar zo wat mijn vragen bij… Want beroepsmatig weet ik dat zo’n testen geen exacte wetenschap zijn. Maar deze test zou een vrij goede richtlijn zijn (volgens de psychologe). Berre deed dat wel goed. Hij scoorde goed. We kregen nog geen uitleg wat dan beter en wat minder was, maar uiteindelijk vinden we dat niet belangrijk. Wat hier wel tot uiting kwam is dat Berre een heel tactiel kind is. Hij ziet, maar gaat heel veel aftasten. Maar daardoor deed hij de test zeker niet minder goed. Door het feit dat hij wellicht minder ziet, verwerft hij andere strategieën. En dat is toch best wel heel slim van hem (zegt een trotse mama)!

Dan bij de neurologe en de kinesist werd vooral naar grove en fijne motoriek gekeken. Ik was vooral benieuwd naar dat fijnmotorische. De pincetgreep moeten ze blijkbaar kunnen op 1 jaar en dat deed hij volgens mij niet. De kinesist zei dat hij het zeker wel kon, motorisch gezien, maar het minder doet omwille van zijn zicht. Stappen zal nog even duren, omdat onze Berre blijkbaar zeer lenig is en de spierspanning van zijn tonus wat minder is. Och ja, dat komt wel. Hij kreeg toch complimenten over zijn kruipen 🙂 Ik vroeg me af of het slecht was dat Berre zijn hoofd opzij draaide om te focussen. Allé, we denken dat dat zo is, want hij kan het natuurlijk zelf nog niet zeggen. Maar dat kan zijn dat hij uit zijn ene oog meer ziet en daarom door het scheef te gaan houden van zijn hoofd een oog kan uitschakelen zodat hij beter ziet. Maar of dat al dan niet zo is, dat is voor later.

En gisteren heb ik daar een goed glas op gedronken! We hoeven niet meer terug naar het COS. Ze gaven enkel het advies van thuisbegeleiding. Ik sta er wel voor open, maar we zullen het toch nog eens bespreken met de dokter binnen 2 weken. Wij zijn vooral heel erg blij dat het enkel een visus-probleem is en dat het cognitieve en het motorische oké zijn. Dat is het beste nieuws dat we konden krijgen. En hoe goed Berre ziet en of hij hinder zal ondervinden, dat zien we dan nog wel, later…

Het doet gewoon deugd, dat goede nieuws.

0 thoughts on “Goe nieuws!

  1. Fijn! Ik lees de opluchting in je bericht 🙂 En straf ook wel hoeveel overeenkomst er is tussen Berre en Leon: hoofd schuin houden, de lagere spierspanning – meneertje kruipt hier op bijna 18 maand nog altijd liever dan dat hij stapt al oefenen we ijverig! Thuisbegeleiding hebben wij ook. Je mag me altijd mailen, mocht je daar vragen over hebben, of eens ervaringen willen uitwisselen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.