Hoe het allemaal begon…

Mijn allereerste probeersels dateren van een tweetal jaar geleden. Ik startte met het bakken en decoreren van zandkoekjes. Het recept dat ik gebruik is dat van de Koekjesfee.

Voor ongeveer 25 koekjes (hangt af van de grootte)

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 1 ei
  • 400 gram patisseriebloem

Bereiding:

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Meng de boter en de suiker goed tot ze samen een homogene massa vormen.
  • Voeg het vanille-extract toe.
  • Meng het ei erdoor en daarna de bloem. Het deeg is nu redelijk nat. Laat het deeg een halve dag in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestrooi het werkvlak en het deeg royaal met bloem en rol het deeg tot ongeveer een halve centimeter dikte uit. Kneed eventueel nog wat bloem door het deeg als het nog te nat aanvoelt.
  • Steek koekjes uit het deeg met koekjesuitstekers. Het aantal koekjes dat je uiteindelijk krijgt, hangt af van je uitsteker.
  • Leg de koekjes op bakpapier op het ovenrooster. Laat voldoende plaats tussen de koekjes zodat ze bij het bakken niet tegen elkaar komen.
  • Plaats ze ongeveer 13 minuten in de oven tot de randjes goudbruin zijn.
  • Leg de koekjes met behulp van een spatel voorzichtig op een taartrooster.
  • De koekjes zijn nu erg zacht, maar dat is normaal. Ze worden harder met het afkoelen.
  • Als ze afgekoeld zijn, zijn ze klaar om te decoreren.

Het eiwitglazuur of de royal icing om te decoreren kan je zelf maken. Dit doe je door 1 eiwit te mengen met 250 gram bloemsuiker en een koffielepel citroensap. Je moet dit goed mixen (een 5-tal minuten). Voor eiwitglazuur heb je 3 consistenties:

  1. STEVIG: dit is de consistentie wanneer het eiwitglazuur net gemaakt is.
  2. LICHT VLOEIBAAR: als je bij de stevige consistentie beetje bij beter water toevoegt, wordt het eiwitglazuur vloeibaarder. Zorg ervoor dat je er lijntjes mee kan spuiten (met een spuitzak en spuitmondje n°2. Ik gebruik wegwerpsnoepzakken die ik koop bij AVA papierwaren, daar zit al een klein gaatje in en dat gaat perfect).
  3. VLOEIBAAR: nog iets meer water toevoegen dan aan de licht vloeibare consistentie.

Ik voeg kleurstof toe aan de licht vloeibare consistentie en deel die consistentie nog eens op, zodat ik van één deel nog een vloeibare consistentie kan maken. Zo heb je zeker hetzelfde kleur voor de lijnen en de opvulling.

Let op! Gebruik steeds vers eiwit (voor het gevaar op salmonella). Ik gebruik tegenwoordig vaker kant-en-klare poeders waar je enkel water bij hoeft te voegen. Dit omwille van veel zwangere vrouwen in mijn omgeving en rauwe eitjes zijn niet goed voor hen…

Veel succes!
Joke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *