Lauwwarme salade met rode bieten, geitenkaas en vijgenvinaigrette

Even een receptje van Smartmat met jullie delen. We doen dit nu al van in januari, Smartmat en het bevalt ons wel. Niet wekelijks, maar om de twee weken. Zodat ik zelf ook nog eens keuze heb of mijn lief ook eens kan kiezen wat hij op tafel wil.
Maar het is fijn, zo gevarieerd eten. Laatst zat er een vegetarische salade bij die ik overheerlijk vond. Tot nu toe het lekkerste veggie gerechtje dat ik ooit at. Het lief vond het iets minder, alleen de geitenkaas vond hij lekker. 🙂

Benodigdheden:

  • 50 gram puy-linzen (ofwel zwarte linzen)
  • 125 gram bulgur
  • 1/2 krop eikenbladsla
  • 1 rode ui (ongeveer 50 gram)
  • 1 peer
  • 1 bussel radijzen
  • 350 gram voorgekookte rode bieten
  • 1 geitenkaasrolletje (150 gram)
  • 2 vijgen
  • 1/3 groentebouillonblokje
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 theelepel (of koffielepel als je zo geen maatje hebt) vloeibare honing

Werkwijze (ongeveer 35 minuten):

  1. Linzen: Breng 1,5 dl water met 1/3 bouillonblokje aan de kook in een kookpot. Spoel de linzen. Voeg de linzen toe aan de pot en kook op een middelhoog vuur gedurende 20 minuten. Giet het water af.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 225°C.
  3. Bulgur: Kook 125 gram Bulgur volgens de tijd die op de verpakking staat.
  4. Salade: Spoel 1/2 krop eikenbladsla. Snij  de rode ui in dunne halve manen. Snij de peer in partjes. Spoel de radijzen en snij in dunne plakjes. Meng alles voorzichtig.
  5. Rode bieten: Bedek een bakplaat met bakpapier. Snij de rode bieten in schijfjes van ongeveer 1 centimeter. Leg deze op het bakpapier. Snij de geitenkaas ook in schijfjes van ongeveer een centimeter en verdeel ze over de rode bieten. Rooster in het bovenste gedeelte van de oven gedurende ongeveer 10 à 15 minuten. Dit tot de kaas gesmolten is.
  6. Vijgendressing: Snij 2 vijgen in kwarten. Mix de vijgen met 1,5 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn, 1 tl honing, een snufje zout en een snufje zwarte peper met een staafmixer in een kleine kom.
  7. Meng de linzen met de bulgur. Schik de salade op een grote schotel of in een grote kom. Verdeel het bulgur-linzenmengsel over de salade. Garneer met de gebakken bieten-geitenkaasplakjes. Serveer de lauwwarme salade met de vijgendressing.Smakelijk!
DSC_0218
mijn bordje
DSC_0216
de schotel: ruim genoeg voor 2 personen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groetjes,
Joke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *