Ooooohhh

… was mijn reactie toen ik op Petit Bazaar de koekjesstempel zag liggen die ik wou!

 

 

 

Uiteraard heb ik dan ook al koekjes gebakken en deze stempel uitgetest. Heel erg leuk om mee te werken. Je ziet alleen de afdruk veel beter in het ongebakken deeg dan in het koekje zelf. Maar toch… het is zeker nog leesbaar. Ik maakte zandkoekjes en speculoos. De recepten van deze koekjes zijn ook ideaal om te decoreren.

Hier alvast het recept voor de zandkoekjes:

Ingrediënten voor ongeveer 25 koekjes (hangt af van de grootte):

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 1 ei
  • 400 gram patisseriebloem

Werkwijze:

  1. Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  2. Meng de boter en de suiker goed tot ze samen een zalvige massa vormen.
  3. Voeg het vanille-extract toe.
  4. Meng het ei door het mengsel.
  5. Voeg de bloem toe. Het deeg is nu redelijk nat.
  6. Laat het deeg een halve dag in de koelkast rusten. Langer kan geen kwaad: ik leg het vaak een ganse nacht in de koelkast liggen.
  7. Verwarm de oven voor op 180°C.
  8. Bestrooi het werkvlak en het deeg royaal met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 centimeter dikte.
  9. Steek er koekjes uit met koekjesuitstekers. Je kan ook een afbeelding printen en op je deeg leggen, dan uitsnijden met een mesje. Het aantal koekjes dat je uiteindelijk krijgt, hangt af van de grote van je uitsteker.
  10. Leg de koekjes op bakpapier op de ovenplaat. Laat voldoende plaats tussen de koekjes zodat ze bij het bakken niet tegen elkaar komen.
  11. Plaats ze ongeveer 13 minuten in de oven tot de randjes goudbruin zijn.
  12. Leg ze met behulp van een spatel voorzichtig op een taartrooster.
  13. De koekjes zijn nog erg zacht, maar dat hoort zo. Ze worden harder met het afkoelen.
  14. Als de koekjes afgekoeld zijn, zijn ze klaar om te decoreren. Maar daarover later meer 🙂

Tip: je kan het vanille-extract gerust vervangen door: geraspte sinaasappel of citroenschil, kaneelpoeder, speculaaskruiden, amandelextract, gemalen nootjes, cacaopoeder,… Laat je fantasie de vrije loop!

De stempel drukte ik in de koekjes net voor ze de oven ingingen en dit is het resultaat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liefs,
Joke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *