10 activiteiten om kleuters bezig te houden in uw kot.

Vele ouders werken van thuis uit momenteel en moeten ook hun kindjes zien te entertainen. Moeilijke combinatie…
Hoe kunnen we onze kinderen de komende weken thuis bezighouden en dan hopelijk ook nog een beetje werk verzetten?

Je vindt overal wel wat tips. Ook ik ben vorig weekend aan de slag gegaan om de kindjes wat uitdaging te bieden. Vooral voor momenten dat ik ook wat wil werken. Ik ben flexibeler dan de papa hierin, maar wil graag ook wel iets gedaan krijgen.
De eerste dagen was het hier ook wat zoeken. Nu heb ik ook een dagplanning met de dagritmekaarten van Anna. Op de webshop van Kathleen Amant zijn deze te koop. Maar ze biedt ook gratis materiaal aan waar je al mee aan de slag kan om het thuis wat gestructureerd te laten verlopen. In de kleuterklas werken ze nu ook eenmaal met een dagstructuur.

 1. Plasticine kaarten of kleikaarten.
  Op Pinterest heel veel te vinden in heel erg veel thema’s!
  Ik koos er enkele rond dino’s, want Berre is gek op dino’s. En ook taarten waarbij hij tot 10 leert tellen en de cijfers leert kennen.

   

 2. Zoekplaten
  Pinterest is mijn beste vriend momenteel 🙂
  Via de zoekterm ‘I spy’ vind je een hele reeks zoekprenten. Van makkelijk tot iets uitdagender!
 3. Yoga
  Nu en dan moet er voor de kinderen eens een rustpauze ingebouwd worden. Je vindt op Pinterest -again- wel wat voorbeelden van yoga-oefeningen. Als je een wobbel hebt kan je ook gratis kaarten downloaden daar!
  Ik maakte zelf een bestandje met yogakaarten.
 4.  Sorteeroefeningen
  Ik kocht ooit bij Wesco een grote sorteerdoos voor in de klas. Die stond op zolder en die heb ik dus nog eens naar beneden gehaald. Heel veel educatieve en leuke spullen op deze site.
  Maar sorteren kan je ook met zoveel andere materialen: bestek sorteren of Duplo-blokken op kleur sorteren. Of voor degenen die een heel grote uitdaging willen aangaan: strijkparels op kleur sorteren. Daar zijn ze wel even zoet mee 😉

 5. Fossielen maken
  We maakten zoutdeeg! Met wat geluk is de bloem in de winkelrekken reeds aangevuld.
  Recept: 3 koppen bloem (géén zelfrijzende bloem), 1 kop zout, 1 kop water en wat olie. Goed mengen en klaar. Indien het deeg te droog blijft kan je wat water toevoegen. Indien het te nat is voeg je wat bloem toe.
  We maakten ballen en duwden die wat plat. Dan maakten we afdrukken van Berre zijn speelgoeddino’s. Berre wou dat ze ‘snel’ droog waren, dus bakten we ze af in de oven. Ongeveer 3 uur op 120°C.

      

 6. Schermpjestijd
  We kunnen er niet omheen, soms willen de kinderen ook wel even op de tablet. SmartGames stelt momenteel een aanbod gratis ter beschikking. Dat is ondertussen toch ook educatief.
  Wannes is gek op de apps van My First App (betalend, maar er is bij elk spel wel een demo-versie waarbij je eens kan proberen). Deze leerden we destijds kennen via onze thuisbegeleiding toen Berre nog klein was.
 7. Krijten
  Van onze nichtjes kregen we enkele supertoffe foto’s. Ze hadden heel leuke krijttekeningen gemaakt. Volgende week voorspellen ze droog weer, dus ideaal voor als de kindjes even buiten spelen. Mama of papa kunnen in hun pauze dan ook een frisse neus halen en een leuke fotoshoot doen met de kindjes.

 8. Werkboekjes

  Bij AVA kochten we een spelletjesboek rond Pasen van de Ballon. Soms kan je in de supermarkt ook wel zo’n boekjes vinden. Of hier.

 9. Paasversiering maken
  Berre is enorm creatief.
  Dus wij hebben wel een voorraad knutselmateriaal. Maar bijvoorbeeld bij Hema kan je online ook leuk knutselmateriaal kopen.
  We kochten daar raamstickers. Maar ook raamstiften vinden onze jongens geweldig!
  We knutselden al kippen op stok.
  Ik maakte ook een bestandje om een leuke paashaas te maken: paashaas versieren

     

 10. Tangrams

  Op Pinterest vind je er veel gratis, maar ik kocht die van mij op kleuteruniversiteit. Al een hele tijd geleden, voor in de klas destijds. Daar zijn nog leuke bundels te koop.

 

Er zijn nog zoveel meer leuke dingen om te doen. Maar ze kunnen zichzelf redelijk bezighouden mits opdrachten: bouw een dinokamp, de Playmobil eens afwassen, een puzzel maken, een spelletje spelen, tekenen,…
Berre tekent vooral heel veel. Momenteel voor de paashaas. Ik probeer hem te overtuigen om tekeningen te maken voor de grootouders of de nichtjes, maar de paashaas is momenteel precies belangrijker. 😉

Aan iedereen: heel veel goede moed.
Blijf vooral in uw kot en zorg goed voor elkaar.

Lieve groeten,

Joke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.