Slaapcoaching en borstvoeding

“Als hij niet beter gaat slapen, dan stop ik met de borstvoeding.” Dat zei ik tegen mijn lief, na 10 maand zo een keer of 4 per nacht voeding geven.

Ik zette ons verhaal kort op mail voor de vroedvrouw en gaf aan dat stoppen met borstvoeding de enige uitweg was die ik zag. Ook al wéét ik dat flesvoeding geen garantie geeft op doorslapen. Als ik afkolf heb ik genoeg melk. Dus ik denk dat hij best genoeg melk krijgt. Wannes doet het goed op de curves. En ik vroeg welke melk ik dan best zou geven. Nummer 1 hoorde ik al vaak. Ook al is Wannes 10 maand. In mijn mailtje gaf ik ook aan dat stoppen met borstvoeding met heel veel pijn in het hart zou zijn.

 

De dag nadien kreeg ik al antwoord van één van de vroedvrouwen. Ze was namelijk bezig aan haar stage als slaapcoach en ze bood aan ons te begeleiden. Ik besprak dat met het lief en na de invullijst en observatie van onze zoon zaten we rond de tafel. We stelden een plan op. Een plan waar het lief zich goed bij voelt, al past hij zich makkelijker aan en kan hij rapper zijn knop omdraaien voor ‘het goede doel’. En waarbij het ook goed aanvoelde voor mij, zonder te moeten stoppen met borstvoeding. En een ander heel erg belangrijk aspect: ik wou geen manier waarop mijn kind zou huilen, huilen, huilen,… We leven niet meer in de jaren 80.

Wannes lag vaak en lang aan de borst. Ik zette me ook overdag met hem op de kamer om hem zo in slaap te krijgen. En ’s nachts dronk hij vaak kort, maar als ik hem van de borst haalde werd hij boos. Nu drinkt hij minder in frequentie, maar wel efficiënter heb ik het gevoel. En terug gewoon beneden, in de zetel of buiten in de tuin bij dit weer.

 

In ons plan geef ik Wannes een droomvoeding wanneer wij gaan slapen, rond 22u00 en dan drinkt hij niet meer tot 6u00 ’s morgens. Zijn uur van opstaan. Met het warme weer geef ik hem wel nog 1 nachtvoeding. Al sliep hij vorige nacht door. Hij heeft nog 6 of 7 borstvoedingsmomenten. Eerst vond ik dat weinig. Maar nu heb ik er vrede mee. Gewoon omdat ik merk dat door betere nachtrust zijn voeding ook beter gaat, zowel borstvoeding als vaste voeding.

Aan de dutjes overdag is nog wat werk. Die lopen nog niet zo vlot. We zijn nu 11 dagen bezig met de coaching. Over hoe dat nu juist in elkaar zit heb ik het in een latere blogpost.

Binnen enkele dagen wordt Wannes 11 maand en wij gaan dus lekker door met borstvoeden. Bij Berre gaf ik 11 maand borstvoeding, in combinatie met kunstvoeding vanaf 7 maand. Ik vond dat toen zeer jammer dat het net geen jaar werd. ’t Ziet er naar uit dat we dat nu wel zullen halen. En daar ben ik heel trots over!

2 thoughts on “Slaapcoaching en borstvoeding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.