Soms…

Soms gaat het op en soms gaat het af. Dat gaat zo in een mensenleven. 
Die soms omhoog en soms omlaag kunnen mij overvallen, soms… vaker op een dag dan ik zou willen. Soms.

Na de paasvakantie ga ik terug aan het werk, na een heel lange periode thuis. Enerzijds heb ik er heel erg veel zin in om terug aan de slag te gaan. Anderzijds zou ik graag nog wat thuis zijn voor de kindjes. Opvang is geregeld, dus daar zeker geen zorgen over. En voor Wannes is het ook goed dat hij tussen andere kindjes zal vertoeven. Hij zal weer veel bijleren en da’s altijd fijn. Hij gaat naar dezelfde crèche als waar Berre ging en ik weet nu al dat ik hem met een gerust hart zal kunnen achterlaten.

Ik ga halftijds aan de slag. En dat is vooral voor grote broer. Hij gaat sinds begin maart voltijds naar school. En dat lukt. Hij doet dat prima! Maar ik merk ook dat dat best vermoeiend voor hem is. Dat hij veel prikkels te verwerken heeft. Als ik hem na een schooldag afhaal merk ik dat hij vaak moe is. De ene dag al meer dan de andere. Extra voor-en of naschoolse opvang zou er voor hem teveel aan zijn. Dus puzzelen wij, samen met de grootouders zodat er hem steeds iemand kan brengen tegen dat de school start en kan afhalen van zodra de school uit is.

En dan plots deze ochtend kreeg ik het even moeilijk. Dat loslaten om Berre niet zelf meer elke dag naar school te kunnen brengen of halen speelt wellicht ook mee. Hij gaat elke dag heel flink de speelplaats op. Top dat hij zo graag naar school gaat! Gisterenochtend was hij direct aan het spelen en lachen met enkele klasgenootjes. Heerlijk om te zien als mama. Het maakte me instant gelukkig!

 

 

Vandaag terug heel flink. Hij ging naar de plaats waar de rij van zijn klas is en ik zag hem wat drentelen, wat rondzoeken. En dat deed zo’n pijn aan mijn hart. Wetende dat hij andere kindjes niet ziet, ze niet zelf kan gaan zoeken,… Ik zag dat hij aan het zoeken was.  Wellicht ondervindt hij er niet veel hinder van. Nog niet… Eens de bel ging en de klasgenootjes ook in de rij stonden was hij weer zijn vrolijke zelf en aan het lachen en gek doen. Dus ik ben er zo goed als zeker van dat hij daar zelf op dat moment last van had.

Maar deze middag is het aan regenen. Dat wil zeggen: binnen spelen na het middageten. En dat is zo moeilijk voor hem. De toezichters zeggen ook dat hij zich dan afsluit. Ze losten het wel al een paar keer goed op door hem met een klasgenootje apart te laten spelen. Hij geeft op zo’n dagen zelf aan dat hij dat niet leuk vindt, binnen spelen. Te veel lawaai. Een paar weken terug had hij niet durven vragen om naar toilet te gaan en had een accidentje. De grote boodschap. Zelfs tijdens de zindelijkheidstraining maar sporadisch voorgevallen. Echt op 1 hand te tellen. En dan gaat de molen in mijn hoofd weer aan het werk. Durft hij niet te vragen? Kan hij door het lawaai en zijn slecht zicht de toezichters niet vinden? Durft hij niet door de drukke zaal stappen naar de toiletjes?

Soms ben ik zo bang, voor de dag dat hij beseft dat anderen elkaar wel gemakkelijk terugvinden op de speelplaats. Voor de dag dat hij daar boos of verdrietig om zal zijn. Laat duidelijk zijn dat ik ontzettend trots ben op mijn kleine, grote man. Iedereen zegt dat hij het altijd heel erg goed doet en dat is ook zo. Zijn slechtziendheid valt vaak niet op voor de buitenwereld. Maar wij, als ouders, zien en voelen die kleine dingetjes wel en soms breekt ons hart daarvan in 1000 kleine stukjes.

Gelukkig kunnen we ons telkens weer aan goeie dingen optrekken, maar heel vaak gaan mijn emoties van de ene naar de andere kant. En ik geef toe dat dat niet altijd evident is. Ook niet om erover te praten met anderen. Je wil niet steeds in herhaling vallen of anderen lastig vallen. Berre doet het goed en er zijn kinderen die veel ergere dingen meemaken.

En toch, soms vind ik het op momenten zoals deze ochtend gewoon heel erg oneerlijk.

1 thought on “Soms…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.